Yazarın 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı tahrir defterleri üzerine kırk senedir yaptığı çalışmalara dayanan bu eder, sosyo-ekonomik tarih için bir anahtar niteliğindeki tahrir defterlerinin nasıl kullanılacağına dair yeni bir yaklaşım sunmaktadır.

Bugüne dek sadece transkripsiyon ve notlar halinde yayımlanan tahrir defterlerinden farklı olarak, Limnos (Limni) adasına ait 1490 tarihli tahrir defteri, Bizans döneminden günümüze ulaşan vesikalarla mukayese edilmiş ve bu bakımdan yeni bir bakış açısı getirmiştir. Limnos adasındaki Aynaroz manastırlarına ait mülkleri gösteren 14. yüzyıl Bizans belgelerinin yanı sıra, muhtelif Venedik kaynakları, seyyahların oluşturduğu geniş bir külliyat ve adanın ilerideki tarihlerde kaleme alınan tahrir defterlerinden de yararlanılmıştır.

Lowry, bu kaynakların titiz bir tahlilinden yola çıkarak, Limnos (Limni) adasının 15. yüzyılın sonundaki tarihini kalıntılarından bir araya getirmiştir. Sonuçta ortaya çıkan tablo, ada halkının dini geleneklerinden beslenme biçimine uzanacak kadar teferruatlıdır. Bu tablo, 15. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine gire herhangi bir bölge hakkında sahip olduğumuzdan çok daha fazla ayrıntı içermektedir.
Ortaya çıkan çalışma, Osmanlıların 15. yüzyılda fethettikleri bölgelerin çoğunu teslim olmaya istimalet (iyi niyet) vaadiyle ikna ettiklerini göstermenin yanı sıra, bu bölgelerdeki yerel askeri güçleri kendi askeri yapısına dahil etmeyi başardıklarına da işaret etmektedir.
On Beşinci Yüzyıl Osmanlı Gerçekleri, bu konuda uzmanlaşmış kişilere olduğu kadar uzman olmayan okurlara da hitap edecek yeni ufuklar açan bir çalışmadır.