İlaç ve Parfümün Sihirli Dünyası – Tarihte Eczacılık Güzel Kokular ve Kozmetik
O, tarihi filmlerin unutulmaz yönetmeni! Emektar kamerasıyla bu kez eczacılık ve parfümerinin izini
sürüyor Prof. Dr. Zeki Tez. Son filminde basrolde ilaçlar ve güzel kokular var.
Film ağır başlıyor. Eskiçağın gizemli atmosferinde şifalı bitkiler, ilk kimyasal ilaçlar ve zehirler…İlk sabun, kozmetiğin belkemiği kına… Ve adamotu…
Hızlanıyor hemen tempo. Toksikolojinin babası Paracelsus görünüyor bir an. Topraktan hazırlanan ilaçlar, Ortaçağ’da şifa aracı olarak kullanılan değerli taşlar, mumyalar, ‘mumiya ilaçları’ giriyor kadraja. Kutsal mekânların nasıl parfümlendiğini görüyoruz. Balsam ve kutsal mesh yağı ile tanışıyoruz. İslam dünyasının eczacılık anlayışına, Müslümanların parfüm sanatında geldiği noktaya şaşırıyoruz.
Ve hız artıyor. Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiye’sindeki ilaç bilimi seyirciyi hayrete düsürüyor. ‘Bedensel dört salgı kuramı’, tıp tarihinin ünlü ecza-ilaç kitapları, mesir macunu, nevruziye, ilaç kodeksleri ve farmakopeler rollerini başarıyla oynuyor. Çağdaş yapay ilaçlara giden yol ayrımına kadar geliyoruz. Paralel kurguda Avrupa’daki parfüm üretimindeki gelişmeleri izliyoruz. Modern çağda parfüm hazırlama sanatının inceliklerini, koku sınıflandırmanın püf noktalarını, güzel kokularla duyular arası bağlantının büyüsünü hissediyoruz.
İlaç ve parfümü “ilk” ortaya çıkışından alıp bugüne getiren bu ‘siyah beyaz’ görsel şölenin finalini mi merak ettiniz? O da usta yönetmenin sürprizi olsun!