• Bize Ulaşın
    0537 364 0921
  • Bostancı / İstanbul

Futbol Taktikleri Tarihi

Nihayet! Futbol literatürünün klasiklerinden biri olan Inverting the Pyramid, diğer bir deyişle Futbol Taktikleri Tarihi artık Türkçede.
 
“Futbolun sahada nasıl oynandığına dair yazılmış en iyi kitap.”
Simon Kuper
 
Jonathan Wilson’ın bu ödüllü çalışması ne basit bir taktik analizi kitabı ne de sayı ve dizilimlere boğulmuş bir istatistik derlemesi. Futbol taktiklerinin tarihsel gelişimini coğrafya, tarih, kültür ve hatta siyaset ekseninde ele alan ve futbolun hem saha içi hem de saha dışındaki evrimini konu edinen bir başyapıt.
 
Güney Amerikalıların sömürgecilere karşı kendi becerilerini nasıl kabul ettirdiğinden, Avrupa’nın bireysel beceriyi takım düzenine göre uyarlamasına; beş forvetli dönemden, merkez golcülü yapıya; İskoçların pas oyununu dünyaya nasıl kabul ettirdiğine kadar pek çok tarihsel süreç bu kitapta gözler önüne seriliyor, taktiklerin tarihiyle ilgili onlarca soru kendine yanıt buluyor.
 
Futbol Taktikleri Tarihi futbol izleme, yorumlama, kurgulama hatta oynatma seyrinizi değiştirecek ve oyunun kavramsal evreniyle olan mesafenizi yeniden düzenleyecek bir eser. Kim bilir, belki de birileri anlamakla yetinmeyip değiştirme üzerine de adım atacak ve bu kitabın ileriki baskılarına yerel katkılar sunacak.

Read More

Ben Buradayım – Oğuz Atay’ın Biyografik ve Kurmaca Dünyası

Edebiyatımızın kilometre taşlarından olan Oğuz Atay özellikle son yirmi yıldan bu yana büyük bir okur kitlesine ulaştı ve benimsendi. Yazarın gerek yaşamı gerekse eserleri hakkında yazılanlar ise makalelerle sınırlı kaldı.
Modern Türk Edebiyatı konusundaki ciddi ve kapsamlı araştırmalarıyla tanınan, aynı zamanda önemli bir Oğuz Atay uzmanı olan Yıldız Ecevit, ilk defa Oğuz Atay’ın yaşamını ve eserlerini kitaplaştırdı. Ecevit bu kitabında Oğuz Atay’ın yaşam öyküsünü anlatırken eserleri ile yaşamının örtüştüğü yerleri ve hayatındaki esin kaynaklarını da keşfediyor. Aynı zamanda eserlerin yetkin bir eleştirisini de yapıyor.

Read More

Sultan Hamid’in Son Günleri

Ziya Şakir, Sultan Abdülhamid’in Alâtini Köşkü’ne kapatıldığı günden itibaren hayatının son gününe kadar kendisine refakat eden Sermuhafız Rasim Bey, Yüzbaşı Salih Bey, Mülazım Naci Bey, Mülazım Mahmut Esat Bey, Musahip Nuri Ağa, Şöhrettin Ağa, Kahvecibaşı Ali Bey’lerin bazılarının tuttukları gündelik notları kendisine hediye ettiklerini, bazılarının da gördükleri işittikleri hadiseleri not ettirdiklerini belirtiyor.  Ziya Şakir bu notları Sultan Abdülhamid’in özel doktoru Atıf Hüseyin’in 14 defterlik Hatıratıyla karşılaştırıyor ve hiçbir çelişki görmüyor.
Özellikle Sultan Abdülhamid’in Selanik’te yaşadığı yıllara ait bilgiler, Ziya Şakir’in yakın arkadaşı dostu Ali Fethi Bey’in -Ali Fethi Bey ki; Sultan Abdülhamid’i Selanik’e götüren, orada 113 gün beraber kalan ve daha sonra da İstanbul’a getiren kişidir- duyduklarını bizzat Sultan’ın ağzından yazarımıza aktardıklarıdır. Ancak yazarımız muhtemel ki zamanın (1930) siyasi şartları gereği Ali Fethi Bey’in ismini zikretmek istememiştir.
Bu eser, Sultan Abdülhamid’in hal’ edildikten sonraki günlük hayatını anlatmaktadır. Bunun yanı sıra Sultan Abdülhamid’in genel olarak hayata, tarihe, dini mevzulara, siyasete, kadına bakışını bizzat kendi ağzından muhataplarına söyledikleri, konuştukları, hissettikleri sevinç ve üzüntüleri ve benzeri pek çok hikâyeyi barındırmaktadır. Üstad Ziya Şakir ise bütün bu aktarılanlardan ve notlardan muhteşem bir eser vücuda getirmiştir.

Read More