McLuhan kitabında, teknolojiyle değişen medya araçlarının taşıdıkları mesajlardan öte kendilerinin birer mesaj olduğunun altını çiziyor. Uzun cümleler ve karmaşık teoremler sunuyor bu kitap. Aksine görsel bir arşivin kılavuzluğunda McLuhan’ın medya kuramının en can alıcı noktalarını özetliyor hatta özetlemekten de öte her bir kuramı bir adım ileri taşıyor.

Ona göre, matbaayla, telefonla, televizyonla ve McLuhan’ın yetişemediği başka pek çok yeni iletişim teknolojisiyle bu araçlar insan bedeninin bir uzvu haline geliyor. Ve insan bu teknolojileri kullandıkça ona daha çok bağımlı kalıyor, üstelik toplumda bunlar yayınlaştıkça insanlar arasındaki etkileşim ve birbirine bağlılık sürekli olarak artıyor ve somut tensel dokunmaya dayanmasa da bu omuz omuzalık ve paylaşılan ortak paydanın giderek büyümesi kişilerin yaşadığı ilçeyi, şehri, ülkeyi hatta dünyayı daha da küçülterek adeta global bir köy haline getiriyor.

Daracık bir köy meydanına sığışmaya çalışan günümüzde sayısı 7 milyarı aşan dünya nüfusu birbirine değmekten, değdikçe “masaj”laşmaktan geri duramıyor!